Menu

Martinus Rørbyes rejsedagbøger og -breve

14. feb. 1841

14de Søndag.
Om Formiddagen gik jeg til den protestantiske Præst Doctor Abekin paa Capitolium og gjorde Aftale med ham om den lille Datters Daab der nu er berammet til Onsdagen den 24de Feb, da Rose først ønskede denne Dag som hendes Faders Geburtsdag. Jeg hørte seenere Gudstjenesten paa Capitolet, A’s Prædiken var god, Sangen meget smuk og en duelig Organist leete den; den heele Gudstjeneste var værdig, temelig forskjellig imidlertiid fra vor hjemme. En Deel af de herværende Landsmænd havde ogsaa indfunden sig der hvoriblant Bruns Familie og Castenskjold vis Forlovelse med Frøkenen nu er publiceret. Jeg gjorde ved Bortgangen fra Kirken Bekjentskab med Dikteren Holst, der i disse Dage er kommen hertil. Om Eftermiddagen besøgte jeg Kobberstikker Busse af hvem jeg kjøbte 4 af hans smaae raderede Blade, og havde vel ogsaa haft Lyst at kjøbe nogle af hans større Ting vis jeg havde Raad dertil. Jeg er i disse Aftener ivrigt beskjæftiget med at læse Gruntvig over den nordiske Mytologie. Dette Skrift saavel som [overstreget: Doc] Prf: [overstreget: J] Møllers Afhandling over den nordiske Mythologi’s Brugbarhed for de bildende Kunster har vakt Lysten i mig til at probere mig deri, jeg har nu altsaa Gud ske Lov! Noget at glæde mig til naar jeg dog maae reise hjem.

  1. Heinrich Abeken.

  2. Christian Frederik Schiøtt.

  3. Carl Frederik Balthasar Brun og hans hustru Friderica Margaretha Brun, f. Bügel, sønnen Alexander Brun og datteren Emilie Brun.

  4. Vilhelm Grevencop-Castenschiold.

  5. H.P. Holst.

  6. Georg Heinrich Busse.

  7. N.F.S. Grundtvig.

  8. Der er antagelig tale om Grundtvigs Nordens Mythologi eller Sindbilled-Sprog fra 1832 (snarere end den ældre Nordens Mytologi eller Udsigt over Eddalæren fra 1808).

  9. Jens Møllers Om den nordiske Mythologies Brugbarhed for de skjønne Tegnende Kunster fra 1812.