Menu

Martinus Rørbyes rejsedagbøger

23. Jul. 1837

Heele Formiddagen (og den er lang her, da man maae vænde sig af med at spiise som i Rom Kl 12) gik hen med at besee Kirkerne St: Maria Novella, og St: Marco. I den første er mærkelige Fresker af Simon Memi og Gatti i et Capel i Klostergaarden, og i den aabne Gang af Uchelli graat i graat. Inde i Kirken er Choret af Domenico Girlandaio, et Capel af Orgagna, et andet af Filippo Lippi Allesandra, ogsaa i et Capel en Madonna af Simabue. I St: Marco ere flere Freskoer af Fiesole og Fra Bartolomeo i det til Kirken stødende Kloster. I St Anunziata saae jeg idag blot Freskoerne i Kloster Gangen af Andrea del Sarto og hans Elever. Alle Kirker vare idag fulde af pyntede Folk, man bemærker let her at Velstand er mere almindelig end i Rom, og dertil er Florenz en yderst vakker Bye, dog allerede her har ved den større Forfinelse hos Menig-Mand meget af de maleriske i Livet alt tabt sig.

  1. Rørbye synes at mene Simone Martini og Taddeo Gaddi. Freskerne i klosterets kapitelsal skyles retteligt Andrea di Bonaiuto da Firenze.

  2. Paolo Uccello, som udsmykkede det såkaldte Chiostro Verde.

  3. Domenico Ghirlandaio, som udsmykkede Tournabuoni-kapellet.

  4. Orcagna. Der er tale om Strozzi di Mantova-kapellet, hvor kun altertavlen dog skyldes Orcagna, mens freskerne er udført af broderen Nardo di Cione.

  5. Filippino Lippi, som udsmykkede Strozzi-kapellet.

  6. Cimabue. Rørbye henviser formodentlig til Duccios Rucellai Madonna, som nu findes i Galleria degli Uffizi.

  7. Fra Angelico.

  8. Fra Bartolommeo.

  9. Andrea del Sarto.

Facts

PDF
23. Jul. 1837
Dagbog B, side 64 verso

Det kgl. Bibliotek NKS 2923, 4º